Nostro piccolo cuoco

Nostro piccolo cuoco

venerdì 14 settembre 2012

Диетичен Шоколадов Сладкиш

Това е сладкиш за хора като мен, който често се подлагат на диети , но никога немогат да се лишат от нещо сладичко в менюто. При парвата проба сладкишът беше "ометен" изцяло от двама диетични хора със следобедното им кафе.Този факт добре говори за качествата на този  продукт. Рецептата е странна, но ако не знаете от какво е направен, няма да познаете.

Продукти
480 гр. сварен бял боб (2 консерви по 240 гр. отцедено тегло)
4 яйца
80 гр. натурален шоколад 70% какао
2 с.л. какао на прах
2 с.л. мед (сложете повече, ако искате да е по-сладко)
2 ябълки
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. канела
(за по големи "изживявания" може да добавите малко стафиди и натрошени  орехи, но това не е за хора които искат да приготвят диетичен шоколадов сладкиш)

Приготвяне
Отцеждате боба и го пасирате.  Към сместта се прибавят един по един жълтъците, като се бърка с миксер. Добавя се содата, канелата и какаото и пак се разбива.
Натуралният шоколад се стопява на водна баня , след което се прибавя  към горната смес и се бърка докато се размеси добре. След шоколада се добавя меда и се опитва сместта. Зависи колко сладко и диетично искате да стане, 2 с.л. мед добавят лек сладък вкус, но не е кой знае колко сладко. Може да се сложат 4 или 6 с.л. мед, но вече не е така диетично. Ябълките се обелват, се нарязват на кубчета и веднага се добавят към сместта.
Белтъците се разбиват на пяна и се добавят също към сместта, но този път бъркането става със шпатула или голъма лъжица. Сместта се обръща от долу на горе, като се стремим да запазим пухкавостта на белтъчната пяна.
Сместа се изсипва във форма за печене силиконова или тава за печене на кекс.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса , 30 до 40 минути. За готовността на сладкиша съдим от пробата с клечка, трябва клечката да излиза суха .



Ако сте на диета за отслабване, спокойно може да изядете по 2 парчета от този сладкиш след тренировка. Калоричността на 100g.  са само 167 kcal.

Nessun commento:

Posta un commento