Този десерт е
толкова специален, изкушаващ сетивата, шоколадов, неустоим, неповторим,
че непременно си заслужава необходимото внимание.Той е за шоко - маняци като нас. Това не е толкова сложен десерт, нито висш пилотаж в
кулинарията. Ето защо го сервират толкова в
ресторантите, защото можеш да го направиш предварително, да го замразиш и
да го изпечеш, когато ти е необходим само за няколко минути. Ето и рецептата на Гордън Рамзи oт http://www.gordonramsay.com :
Продукти за 4 порции :
- 100 грама безсолно масло, плюс допълнително за намазване
- 4 супени лъжици неподсладено какао на прах
- 100 гр горчив шоколад (минимум 70% какаова маса), на парчета
- 2 големи яйца
- 2 големи яйчни жълтъци
- 120 г фина гранулирана захар
- 120 г брашно
- Загрейте фурната до 200 градуса. В центъра на еднократните форми за мъфини се поставя квадратно парче пергамент,след което те се намазват с масло и се поръсват с какао.
- На водна баня, бавно се разстапят шоколада и маслото. Така получената гладка смес се оставя да изстине за 10 минути.
- Разбиват се целите яйца, яйчните жълтъци и захарта. Добавя се охладената шоколадова смес .
- Брашното се пресява върху сместа и отново се бърка леко.
- Разделете тесто във формите и печете в продължение на 12 минути ( дори когато направо са извадени от хладилната камера).
- Обърнете шоколадови фондан върху затоплени чинии и сервирайте веднага.
Оформяте по Ваш вкус, със стръкче прясна мента, с ягоди, с топка ванилов сладолед или както препоръчва Гордън с карамелов сос!
Това е шоколадовия фондан, шоколадовата лава, шоколадовото изкушение, на което се наслаждават толкова хора по целия свят.
Nessun commento:
Posta un commento