Nostro piccolo cuoco

Nostro piccolo cuoco

mercoledì 3 ottobre 2012

Gordon Ramsay's Hot Chocolate Fondant/ Шоколадовата лава - изкушението на Гордън Рамзи

Този десерт е толкова специален, изкушаващ сетивата, шоколадов, неустоим, неповторим, че непременно си заслужава необходимото внимание.Той е за шоко - маняци като нас. Това не е толкова сложен десерт, нито висш пилотаж в кулинарията. Ето защо го сервират толкова в ресторантите, защото можеш да го направиш предварително, да го замразиш и да го изпечеш, когато ти е необходим само за няколко минути. Ето и рецептата на Гордън Рамзи oт  http://www.gordonramsay.com :

Продукти за 4 порции :
  • 100 грама безсолно масло, плюс допълнително за намазване
  • 4 супени лъжици неподсладено какао на прах
  • 100 гр горчив шоколад (минимум 70% какаова маса), на парчета
  • 2 големи яйца
  • 2 големи яйчни жълтъци
  • 120 г фина гранулирана захар
  • 120 г брашно
  1. Загрейте фурната до 200 градуса. В центъра на еднократните форми за мъфини се поставя квадратно парче пергамент,след което те се намазват с масло и се поръсват с какао.
  2. На водна баня, бавно се разстапят шоколада и маслото. Така получената гладка смес се оставя да изстине за 10 минути.
  3. Разбиват се целите яйца, яйчните жълтъци и захарта. Добавя се охладената шоколадова смес .
  4. Брашното се пресява върху сместа и отново се бърка леко.
  5. Разделете тесто във формите и печете в продължение на 12 минути ( дори когато направо  са извадени от хладилната камера).
  6. Обърнете шоколадови фондан върху затоплени чинии и сервирайте веднага.
Това е цялата философия, лесно, бързо и удобно за съвременната забързана жена и домакиня. Можете да приготвите десерта предварително, да го замразите в хладилника, а след това когато ви е нужен , във фурната за 12 минути точно преди сервиране.
Оформяте по Ваш вкус, със стръкче прясна мента, с ягоди, с топка ванилов сладолед или както препоръчва Гордън с карамелов сос! 
Това е шоколадовия фондан, шоколадовата лава, шоколадовото изкушение, на което се наслаждават толкова хора по целия свят.




Nessun commento:

Posta un commento