Hеустоим лек десерт от сварени круши в ароматизирано червено вино.
Докато ги варих, в къщи се разнасяше аромат на канела и ванилия. На
моменти ми напомняше за снежна зимна вечер и чаша греяно вино в ръка. Oбичам този аромат, създаващ уют и топлина.
Подправките, които използвах, дават плътен аромат и вкус, а
комбинацията им е класическо съчетание с вино и плодове.
Продукти:
-
0.5 kg круши
-
500 мл. червено вино
-
120 гр. захар
-
2 суп. лъж. мед
-
сок от 1/2 лимон
-
1 пръчка канела
-
кора от 1/2 портокал
-
1 шушулка ванилия, срязана по дължина
-
1 карамфил
-
1 зрънце черен пипер
-
заквасена сметана или разбита сладка сметана за гарниране
В тенджерка, в която ще могат да се поберат крушите, се изсипва
виното. Добавя се захарта, медът, канелата, ванилията, карамфилът,
черния пипер, лимоновият сок и портокаловата кора. Сместа се загрява на
слаб огън, като се разбърква периодично докато се разтопи захарта.
Крушите се измиват. Кората се обелва внимателно. Правят се леки разрези с нож по повърхността на крушите.
След като захарта се е разтопила във виното, крушите се потапят и сместа се оставя да заври. Съдът не се покрива с капак. Варят се на слаб огън между 20-35 минути, в зависимост от размера и зрелостта на плодовете. Крушите трябва да омекнат, но да не се преваряват.
Внимателно се изваждат с лъжица. Оставят се настрана. Виното се
оставя да ври на слаб огън, докато остане наполовина. Това трае около 40
минути.
Оставя се да изстине и се прецежда.
Крушите се сервират залети с винения сироп. По желание може да гарнираш със заквасена сметана или разбита сладка сметана.
Nessun commento:
Posta un commento