Nostro piccolo cuoco

Nostro piccolo cuoco

venerdì 3 ottobre 2014

Печени понички перфектната рецепта /Ciambelline sofficissime al forno

Дълго време се рових в нета за да открия и в последствие да приготвя любимите на моят син понички (donuts), но приготвени не по традиционният метод (пържени), а по считаният от мен по-здравословен начин печени във фурна. След три неуспешни опита , открих перфектната рецепта в блога на Marisa https://www.facebook.com/ilmiosaperfare.
Според мен поничките приготвени по рецептата която ще поместя по-долу по нищо неотстъпват на традиционните, дори са по-пухкави, по-ароматни и много вкусни, при това се избягва тежеста в стомаха от пържените храни.

                             Пухкави понички на фурна

Необходими продукти за приготвянето на около 20/25 броя

  • 230 ml прясно мляко
  • 60 g di захар
  • 1 яйце
  • 450 g брашно
  • 7 g прясна мая  за да втаса по-бързо може да се увеличи дозата до 15 g
  • 100 g меко масло
  • ванилия за аромат
  • 1/3 чаена лъжичка сол   
Ще ви открия един секрет :по същата рецепта, но като намалим количеството на захарта
на 1 ч.л се приготвят перфектни питки за сандвичи и за парти, вече и без Kлуни 😎.
  • Загряваме млякото , да бъде топло, не вряло.Добавяме маята, може да използвате и суха мая. Прибавяме 3 с.л от башното и част от захарта за да ускори процеса на ферментация.
  • Разбиваме яйцето с миксер, добавяме останалата захар,ванилията, млякото и солта. Разбиваме добре , но не много.
  • Прибавяме към получената смес, шупналата мая. В последствие на няколко пъти се добавя пресятото брашно до получаването на хомогенна смес.
  • Добавяме постепенно мекото масло нарязано на малки кубчета.
  • Когато сме добавили всичкото масло , прибавяме останалото количество брашно и месим до получаването на лъскава, гладка, еластична и малко залепваща смес.(Ако е нужно може да добавите малко брашно за да незалепва, но да е малко, целта е да се получи много меко тесто.)
  • Поставяме в намазан с олио съд тестото и го покриваме с навлажнена кърпа. Оставяме го да втаса, повече от един час. Сместта трябва да удвои обема си.(аз поставям съда във фурната при включена само лампа.)
  • След като сместта е втасала и удвоила обема си, отново я омесете с малко брашно , много внимателно.
  • С помоща на точилка, разточваме тестото на кора с дебелина от 1 см. Изрязваме кръгчета с диаметър 8 см. в който изрязваме друго кръгче с диаметър 3 см.
  • Нареждаме поничките в тава покрита с хартия и ги покриваме пак с влажна кърпа и ги оставяме да втасат отново повече от един час.
  • Загряваме фурната на 180°C и когато поничките са втасали ( удвоили са обема си) ги слагаме да се печат 15/20 mim.  до получаване златист цвят.
  • Загряваме маслото с което намазваме извадените от фурната понички. Поръсваме  ги обилно с пудра захар.
  • Рецептата може да се използва и за приготвянето на понички пълнени със шоколад или  плънка по наш избор . В този случая се разтила кора от тестото, върху която се поставя плънката. След това кората се завива и прищипва, като в последствие се оформя гевречето.
  • Така приготвените понички може да ги съхраним във фризера за по-дълго време и при необходимост само ги загряваме за да станат отново мекички и ароматни.

2 commenti:

  1. Благодаря за точната рецепта!Получиха се страхотни понички!Поздравления!

    RispondiElimina
  2. Непременно ще ги направя и опитам.

    RispondiElimina